Boken

Maj 2003. En elvaårig flicka ligger svårt sjuk på ett sjukhus i Jönköping. Hon reagerar inte på beröring, äter inte, dricker inte och måste ständigt bära blöja.

Om några minuter kommer poliser att koppla bort droppet, bära henne till en väntande bil, köra henne till Migrationsverkets förvar i Malmö och låsa in henne bakom galler och taggtråd.

Nästa morgon klockan 8.15 ska hon transporteras till Köpenhamns flygplats, Kastrup. För de svenska myndigheterna kommer fallet därmed att vara avslutat. Men det är här en berättelse om landet Sverige tar sin början. Steg för steg blottlägger Gellert Tamas hur tjänstvilliga politiker, aningslösa journalister, organiserade högerextremister och högt uppsatta läkare och psykiatrer gemensamt skapar en bild av de så kallade apatiska barnen, en bild byggd på fördomar och vandringssägner, som till slut uppfattas som en sanning.

I De apatiska – uppföljaren till succén Lasermannen – tar Tamas än en gång med oss på en obehaglig och närgången resa i maktens och manipulationens landskap.

”Efterkrigstidens viktigaste reportage”
Maciej Zaremba, Dagens Nyheter

”De apatiska är inget mindre än ett storverk.”
Rakel Chukri, Sydsvenskan

”Gellert Tamas har skrivit en bok som borde vara obligatorisk läsning för politiker, tjänstemän, journalister eller ja, för alla som på något sätt är intresserade av tillståndet i nationen.”
Gabriel Byström, Göteborgsposten

”Jag läser och läser och detta är utan tvekan den mest upprörande bok jag läst på år och dag.”
Stig Hansén, Helsingborgs Dagblad

”Väckarklocka!”
Jesper Högström, Expressen

”Omskakande reportagebok”
Ann Charlott Altstadt, Aftonbladet

Du kan läsa samtliga recensioner här: