Författaren

Gellert Tamas är född 1963. Hans reportage, filmer och böcker har gjort honom till en av Sveriges mest omtalade och omskrivna journalister och författare. Hans dokumentärroman Lasermannen har sålt i över 200.000 exemplar enbart i Sverige och har översatts till ett dussintal språk.

Reportageboken ”De apatiska” hyllades av kritikerna och blev en av 2009 års mest omtalade och omdiskuterade böcker. Tamas debuterade som författare 1995 med reportageboken ”Sverige, Sverige fosterland”, med foto av Robert Blombäck. Hans senaste bok är reportagesamlingen “En hel sekund i livet – reportage från Prag till Kairo 1989-2011”.

Tamas arbetar ofta i en dokumentär form och har sedan slutet av 1980-talet skrivit för tidningar som Dagens Nyheter och Aftonbladet och arbetat för såväl Kalla Fakta på TV4 som Uppdrag Granskning i Sveriges Television. Han har gjort flera uppmärksammade dokumentärfilmer, senast producerade han, tillsammans med Maria Magnusson, “Fången – en film om Dawit Isaak och tystnaden”.

Tamas har fått en rad litterära och journalistiska utmärkelser, både i Sverige och utomlands, bl a Guldspaden, Kristallen och Ikarospriset. Tamas dokumentärfilm om Lasermannen fick ett hedersomnämnande i Prix Europa och 2006 tilldelades han ”Stockholms stads hederspris i litteratur”.

Gellert Tamas bor i Stockholm och Berlin och var tidigare vice ordförande i Svenska Penklubben. Mellan åren 2011-2012 var han gästprofessor i praktisk journalistik vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet (JMG).

För mer information se Gellert Tamas hemsida.