Bengtssons påstående om simulering

Olav Bengtsson, psykiatriker och divisionschef på BUP i Stockholm, kritiserade tillsammans med sin kollega, psykiatrikern och verksamhetschefen Sten Lundqvist, Tamas i ett flertal artiklar i Dagens Nyheter och i Aftonbladet.

Bengtsson och Lundqvist anklagade Tamas för lögner och påstod att han ”far med osanning” i ”syfte att manipulera oss som läsare”.

Påstående: Tamas redogjorde i en artikel i DN för Bengtssons anklagelse att flera av de apatiska barn som vårdats i Stockholm i själva verket simulerade.

Bengtsson svarade i DN att han aldrig pekat ut några apatiska barn som simulanter: Det är ”något jag varken tänkt, sagt eller skrivit!” påstod han.

Fakta: Olav Bengtsson har flera gånger pekat ut apatiska barn som simulanter. Ett av dessa tillfällen finns inspelat på band. På Svenska Psykiatriska Föreningens vårmöte 2007 påstod Bengtsson att det fanns flera simulanter bland de apatiska barnen i vårdkedjan i Stockholm: Vi vet om ett eller annat simuleringssituation bland de här 70-talet barnen – det vet vi.”

Här kan du lyssna till det uttalande som Bengtsson säger att han aldrig gjort.

 

Samtidigt som de kliniskt ansvariga för vården av de apatiska barnen i Stockholm avvisade alla former av manipulation i vetenskapliga artiklar, hävdade deras administrative chef. Olav Bengtsson, motsatsen. Och när Tamas redogjorde för detta svarade Bengtsson med att förneka sina uttalanden.

Det var inte första gången Bengtsson ljög offentligt. Tidigare har chefspsykiatrikern bl a påstått att jhournalförda besök av Migrationsverket inte ägt rum.

Här kan du se Bengtssons och Lundqvists övriga påståenden:

Tillbaka till debatten om ”De apatiska”